torstai 18. huhtikuuta 2013

Hävikkihäpeä

Tulen aina kiukkuiseksi ruuan heittämisestä pois. Samaan aikaan kun muualla maailmassa nähdään nälkää, me täällä Suomessa ja muissa rikkaissa maissa suhtaudumme ruokaan niin välinpitämättömästi, että sitä on varaa heittää roskiin. Ruoan ympäristövaikutustenkin kannalta suurin painolasti tulee hävikistä, ei esimerkiksi pakkauksista, joita äkkiseltään voisi pitää suurempana haittana ympäristölle.


Viime aikoina olen ollut kiukkuinen lähinnä itselleni. Jääkaapista löytyi kolme bataattia, jotka olivat homeessa. Meillä on siis ollut varaa ostaa lähes kuudella eurolla tuotetta, joka on tuotu tänne maapallon toiselta puolelta, jotta voisimme säilyttää sitä kaksi viikkoa jääkaapissa ja heittää sitten kompostiin. Olisi ollut edes yksi bataatti, mutta ei kun kolme.

Meillä ruuan poisheittämiseen on kolme syytä. Ensinnäkin huono kommunikaatio. Pyysin miestä tuomaan kaupasta bataattia, ja tarkoitin yhtä, mutta mies toi kolme. Toinen on kiireinen arki ja huono organisointi. Olin suunnitellut tekeväni bataattirieskoja, mutta aikaa leipomispuuhiin ei tuntunut löytyvän.

Kolmantena ja tärkeimpänä syynä on meneminen ruokakauppaan ilman kauppalistaa. Jos kaupassa ostaa mitä sattuu tekemään mieli tai arvelee tarvittavan, päädytään tilanteeseen, että jääkaapissa on yhtäaikaa kolme kurkkua. Oma osuutensa on myös sillä, että kauppaan on matkaa sen verran, että ostokset tulee joskus mitoitettua vähän yläkanttiin. Bataatti-casessa syytä oli myös säilytyksellä. Kaksi viikkoa jääkaapissa ei normaalisti olisi kuolinisku bataateille, mutta kosteassa muovipussissa ne pääsivät pilaantumaan.

Bataattiasiasta viisastuneena päätimme, että jos jotain pitää heittää pois, samaa ruoka-ainetta ei saa ostaa ainakaan kuukauteen. Nähtäväksi jää, onko siinä rangaistusta tarpeeksi. Onneksi kohta on kesä ja vihannekset saa hakea suoraan kasvimaalta, joten ne eivät enää pääse pilaantumaan jääkaappiin.

2 kommenttia:

  1. Meillä yritettään, myös ostaa niin, että ei tarvitse pois heittää.

    En ymmärrä mitä olen touhunnut, mutta blogisi oli kyllä blogilistassani, mutta itse en ollut kirjautunut lukijaksesi....no nyt asia on korjattu...:)

    VastaaPoista