sunnuntai 17. maaliskuuta 2013

Punainen kippolakki


Minun ja ompelukoneen suhde on vähän vaikea. Teini-ikäisenä surauttelin jämäkankaista äidin 60-luvun Husqvarnalla itselleni vaatteita, mutta tuolloin päälle tuli muutenkin pantua kaikkea vähemmän harkittua. Sittemmin ompeluharrastukset pääosin jäivät, suurimpana syynä kunnon ompelukoneen puute. Jo monta vuotta on kuitenkin poltellut halu opetella vihdoin ompelemaan kunnolla, ja viime kesänä vihdoin ostin itselleni uuden ompelukoneen. Jäljelle jäi enää se opettelu.

Viime kesänä koeajoin uutta konetta ompelemalla olohuoneeseen verhot ja sohvatyynyt päälliset. Hyvin toimi, mutta nyt oli aika alkaa verestää taitoja ompelemalla jotain vähän monimutkaisempaa. Päätin aloittaa lapsen kippolakista, johon saisin samalla käytettyä kirpparilta löydetyn tyynyliinan. Ohje on kirjasta Juju – Erilainen lastenvaatekirja. Sovelsin vähän, enkä esimerkiksi laittanut lakin sivusaumoihin tereitä, toisin kuin ohjeessa.  


Olen ihan tyytyväinen tuotokseen, vaikkei se täydellinen olekaan. Ymmärsin kuitenkin samalla, miksi ompelu ei ole oikein tullut minulta itsestään. Ompelemisessa pitäisi olla kärsivällisyyttä ja suunnitelmallisuutta, kun taas minun vahvempia puoliani on asioista innostuminen ja niiden nopea toteutus. Niinpä jouduinkin purkamaan lakkia pariin otteeseen, ennen kuin palaset loksahtivat kohdalleen. Toinen juttu on ompelussa tarvittava kolmiulotteinen hahmotuskyky. Sitä minulla ei taida olla, koska jouduin leikkaamaan lakin osia moneen kertaan käsitettyäni kaavat väärin – onneksi kangasta oli runsaasti. Olen kyllä sitä mieltä, että kaavassa oli myös pieni virhe, sillä lakin keskikappale oli monta senttiä liian lyhyt sivukappaleisiin verrattuna. Tai sitten en vain tajunnut.

Lakki on vielä liian iso kantajalleen, joten tässä vaiheessa se jää komeroon odottamaan käyttäjänsä kasvua. Innostuin kuitenkin jo katselemaan lisää ohjeita ja kaavoja sillä silmällä, koska ompeleminen oli pitkästä aikaa hauskaa!

2 kommenttia:

  1. Lakki on vallan ihana ja arvaan että sen tuleva omistaja on pieni tyttö väristä päätellen. Korvatkin on mukavasti suojassa tuulelta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitoksia! Kyllä vaan, tyttölapselle tuli.

      Poista