perjantai 8. maaliskuuta 2013

Hamsteri ja keräilijä

Minä ja mies tykätään molemmat vanhasta tavarasta, mutta suhtautumisessamme on iso ero. Mies on keräilijä, minä hamsteri.


Keräilijä kiertelee kirpputoreja mielessään tietyt jutut, kuten yhdenlaiset peltipurkit tai tietyn julkaisijan sarjakuvat, kun taas hamsteri hihkuu: Hei eikö oo ihana maljakko! Ostetaanko meille tollanen lampunvarjostin! Oi mikä mahtava ristipistotyö, mitäköhän siitä tekisi…


Keräilijän haltuun päätyy yhteensopivaa tavaraa, jota hän valitsee myös laadun perusteella: kokoelmaan ei hyväksytä liian huonokuntoisia tai virheellisiä yksilöitä. Hamsterin kaapit taas täyttyvät potentiaaleista, kaikesta mikä voi vielä joskus olla tarpeellista tai mikä vain näyttää kauniilta.


Kummassakin tavassa on puolensa. Keräilijä tietää aina mitä on hakemassa, eikä hänen nurkkiinsa päädy harhaostoksia. Ja jos päätyykin, ne on keräilyarvon vuoksi helppo myydä eteenpäin. Toisaalta keräilijä ei ehkä kaikessa suoraviivaisuudessaan osaa poiketa ennalta määrätyltä polulta. Hamsterin heikkona lenkkinä taas on tavaranpaljous ja kaoottisuus. Kun mitään ei ole ennalta määrätty, haaviin voi tarttua mitä vain, aarteita tai huteja. Hyvänä puolena on se, että ennakkoluulottomin silmin roskatkin voivat myöhemmin paljastua todellisiksi aarteiksi ja esineille voi keksiä uusia käyttötarkoituksia.


Viimeisimmät kirpparilöytöni ovat kaksi lasimaljakkoa (tai tuo punainen on ehkä juomalasi). Violetin hintalapussa luki, että se on kotimaista tuotantoa, mutta hintalappuunhan voi kirjoittaa mitä vain enkä itse omaa sellaista silmää, että asian tunnistaisin. Punaisen pohjassa on tarra, jossa lukee handmade, mutta senkään alkuperästä ei ole tarkempaa tietoa. Oli kuitenkin ihan pakko ostaa. Näissähän on todellista hamsterin potentiaalia.


Hamsterin ja keräilijän yhteiselossa on oikeastaan paljon hyviä puolia. Hamsteri hyötyy keräilijän suunnitelmallisuudesta ja siitä, että tämä hillitsee hamsterin pahimpia ylilyöntejä. Keräilijä taas yleensä innostuu hamsterin sattumanvaraisista löydöistä hetken aikaa niitä sulateltuaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti