perjantai 22. maaliskuuta 2013

Epäpyhät kasvisblinit


Saimme lahjaksi blinipannun jo yli vuosi sitten, mutta häpeäkseni on tunnustettava, että blinejä ei ole tullut paistettua kertaakaan. Ongelmana on ollut se, että lehmänmaidottoman ruokavalioni takia en ole pystynyt tekemään blinejä perinteisellä reseptillä, eikä täytepuolellakaan niin helppoa ole ollut. Minä eikä mieheni emme kumpikaan innostu mädistä, ja itse nyrpistelen vielä raa'alle sipulillekin. 

Nyt taitaa kuitenkin olla osapuilleen se aika, jolloin blinejä kuuluu syödä, ja blinien idea on lisäksi tosi hauska. Ne ovat vähän niin kuin leivonnaisia, koska taikinaan tulee hiivaa ja vaahdotettua kananmunanvalkuaista. Toisaalta ne ovat vähän kuin leipää, juurikin sen hiivan takia. Ja oikeastaan ne ovat kuitenkin kuin lettuja, koska ne paistetaan pannulla. Ja lettujen syöminen suolaisten täytteiden kanssa on aina maittavaa ja hauskaa.


Päätinkin sitten lähteä blineissäni ihan uusille linjoille ja kokeilla kerettiläistä versiota, josta korvasin maidon kauramaidolla ja voin margariinilla. Vuohenmaitoonkin olisin voinut blinit tehdä, mutta sitä ei saa täältä pikkupaikkakunnalta. Täytteenä unohdin kaikki perinteiset blinitäytteet ja keskityin luomaan täydellistä makukomboa kasvissyöjän näkökulmasta. Niinpä blinien päälle tuli tomaattia, basilikaa, lampaan- ja vuohenfetaa sekä avokadoa.

Lopputulos oli oikein hyvä. Voin kuvitella, että voissa paistaminen tekisi blineistä vieläkin hitusen parempia, mutta näiden blinien kanssa ei kyllä todellakaan tarvinnut surkutella syövänsä korvikeversiota. Ihan turhaan ujostelin blinipannun kanssa, joten nyt teinkin itselleni lupauksen käyttää sitä paljon useammin.

Blinien reseptiin otin mallia Strömsöstä. Tässä ohje sellaisena, millaisena sen itse tein.

Blinit (kahdelle nälkäiselle tai neljälle esim. iltapalaksi)

10 g hiivaa
vajaa 3 dl kädenlämpöistä kauramaitoa
2 ½ dl tattarijauhoja
1 munankeltuainen
1 tl suolaa
1 munanvalkuainen
paistamiseen margariinia

Täyte
2–3 tomaattia
basilikaa
1–2 avokadoa
puolikas paketti fetaa

Liuota hiiva kädenlämpöiseen kauramaitoon. Sekoita joukkoon jauhot, munankeltuainen ja suola. Anna taikinan seisoa vähintään puoli tuntia. Juuri ennen paistamista vaahdota valkuainen sähkövatkaimella ja kääntele se taikinan joukkoon. Paista blinit miedolla lämmöllä margariinissa. Jos pannu on liian kuuma, blinit saattavat jäädä sisältä raaoiksi, vaikka palavat päältä. Pilko täytteen ainekset ja tarjoile.

2 kommenttia:

  1. Näyttää herkulliselta. Kasvisversio on minun suosikkini.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kasvisversio meni munkin suosikiksi heti kun tuli sitä kokeiltua :)

      Poista