keskiviikko 27. helmikuuta 2013

Aurinkoa ruokapöytään


Tuli tehtyä puolivahingossa tosi hyvää sosekeittoa. Kokkaaminen vauvan kanssa onkin aika usein sellaista, että pataan heitetään summamutikassa vähän sitä, mitä sattuu ehtimään, ja makua murehditaan sitten vasta syödessä. Pakkasessa oli vielä rasiakaupalla syksyisiä kurpitsasoseita, joten tällä kertaa keitto syntyi päämääränä pakastimen tyhjennys. En osaa sanoa, kuinka paljon tuoretta kurpitsaa keittoon pitäisi käyttää, ja kookoksenkin määrä keitossa on vähän epämääräinen – käytin siihen jämät parista erillisestä purkista. 


Kurpitsakeitto

1 punasipuli
öljyä paistamiseen
vettä
n. 1 l kurpitsasosetta
n. 1 tlk kookosmaitoa
6 pienehköä perunaa
2 tl suolaa
mustapippuria myllystä

Kuullota pilkottua sipulia öljyssä ja lisää vesi. Lisää kuoritut ja pilkotut perunat ja kurpitsasose. Anna kiehua hiljalleen, kunnes perunat ovat kypsiä, ja lisää kookosmaito sekä mausteet. Soseuta sauvasekoittimella.

Äiti oli tehnyt jokin aika sitten bataattirieskoja, joten inspiroiduin itsekin tekemään niitä keiton kavereiksi. Varsinaista ohjetta ei rieskoihinkaan ollut, mutta niistä tuli silti aikas hyviä, vaikka jauhoja ehkä voisi ensi kerralla laittaa vähemmän.

Bataattirieskat (n. 7 kpl)

1 bataatti
2 munaa
3 dl kaurajauhoja
3 dl tattarijauhoja
1 tl suolaa
2 tl leivinjauhetta

Kuori ja paloittele bataatti ja höyrytä kypsäksi. Soseuta sauvasekoittimella ja lisää joukkoon munat ja suola. Sekoita leivinjauhe pieneen määrään jauhoja ja lisää jauhoja taikinaan vähän kerrallaan kunnes taikinan koostumus on sopiva. Taputtele rieskat uunipellille ja pistele haarukalla. Paista 200 asteessa noin 15 minuuttia.

Kannattaa muuten antaa kuuman bataattisoseen hiukan jäähtyä ennen taikinan tekemistä, etteivät kädet pala. Keltaisen oranssi ruoka lämmitti myös mieltä, samalla kun kevättalven aurinko porotti ikkunan takana. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti